Podologie

Wordt mijn behandeling vergoed?

Podologie is een therapie die zich richt op het voorkomen en behandelen van voetklachten en stoornissen in de voet (denk hierbij aan knie-, heup- of rugklachten).

voorkomende klachten:

  • standafwijkingen aan voeten
  • specifieke voetproblemen bij kinderen
  • Klachten bij Diabetes Mellitus en Reuma
  • Problemen elders in het lichaam veroorzaakt door een afwijkende voetstand of looppatroon (knie,heup en/of rug)
BEL 0174-23 73 76

Afspraak maken

tenenlopen

Bij de ontwikkeling van een kind hoort ook voortbewegen. Kinderen beginnen met tijgeren, gevolgd door kruipen. Vervolgens staat het kind rechtop en gaat het kind lopen.

Meestal verloopt de ontwikkeling van een kind goed, maar het kan ook voorkomen dat een kind andere manier van bewegen kiest.

De meest voorkomende alternatieve manier van bewegen bij kinderen is tenenlopen. Dit is niet gevaarlijk of schadelijk, maar wel als deze alternatieve manier van bewegen de motorische ontwikkeling vertraagt of beïnvloedt. Meer over tenenlopen bij kinderen leest u op deze pagina.

Tenenlopen: twee soorten tenenlopers
Er zijn twee soorten tenenlopers. Ten eerste is er de groep kinderen die gaat tenenlopen als gevolg van een afwijking aan het bewegingsapparaat.
Dit kan een afwijking zijn aan de enkel, maar er kan ook sprake zijn van een afwijking aan de voeten. Ook kan een verkorte achillespees de oorzaak zijn.

Verder kan een kind ook gaan tenenlopen door een probleem in de aansturing van de spieren van de enkel. Dit komt niet vaak voor. De meeste kinderen die tenenlopen hebben een afwijking aan de enkel en/of voet.

De tweede groep tenenlopers onder kinderen is de groep die gaat tenenlopen zonder dat hier een duidelijke oorzaak voor is. Dit wordt ook wel een habituele tenengang genoemd. Hierbij wordt het tenenlopen als een normale manier van lopen aangeleerd door het kind zelf.

De gevolgen van langdurig tenenlopen
Door langdurig lopen op de tenen kan een kind te maken krijgen met verkorte achillespezen. Het gevolg hiervan is dat het kind de voeten niet meer plat kan neerzetten en niet meer goed kan afwikkelen tijdens het lopen. Daarnaast kan langdurig tenenlopen diverse pijnklachten met zich meebrengen, waaronder krampen in de voet.

Tenenlopen bij kinderen: ga op tijd naar de podoloog
Loopt uw kind op de tenen? Ga dan tijdig naar de podoloog. Zo kunt u deze afwijkende manier van lopen snel en effectief aanpakken en wordt niet alleen voorkomen dat uw kind tenenlopen als normaal gaat zien, maar ook dat er zich vervelende klachten ontwikkelen.

Lees meer over het kindtotaalplan

Wilt u op de hoogte blijven schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief?

Ongeldige invoer
Back to top button