Podologie

Wordt mijn behandeling vergoed?

Podologie is een therapie die zich richt op het voorkomen en behandelen van voetklachten en stoornissen in de voet (denk hierbij aan knie-, heup- of rugklachten).

voorkomende klachten:

  • standafwijkingen aan voeten
  • specifieke voetproblemen bij kinderen
  • Klachten bij Diabetes Mellitus en Reuma
  • Problemen elders in het lichaam veroorzaakt door een afwijkende voetstand of looppatroon (knie,heup en/of rug)
BEL 0174-23 73 76

Afspraak maken

kindervoeten

Ouders maken zich soms zorgen over de voeten van hun kinderen. Is de stand van de voeten wel goed? Lopen ze wel recht? En staan de benen niet raar? Soms is die bezorgdheid terecht maar vaak is het niet nodig om ongerust te zijn. Meestal gaat het om de normale ontwikkeling van de kindervoet.

De ontwikkeling van de kindervoet: 0 tot 2 jaar

In de leeftijd van 0 tot 2 jaar zijn nog niet alle botstructuren in de voet aanwezig. Daarnaast werken de voet- en beenspieren nog niet optimaal. De baby is wel al druk aan het oefenen om de voet- en beenspieren te gebruiken door regelmatig flink te trappelen. In de leeftijd van 0 tot 2 jaar is de voet nog erg plat. Dit komt omdat er het dikke vetkussentje onder de voet. Deze verdwijnt in de eerste levensjaren en maakt plaats voor een voetholte. In deze fase maakt uw kind de eerste stapjes, vaak in de leeftijd van 10 tot 18 maanden. Loopt uw kind alleen binnen, dan heeft u nog geen schoentjes nodig. Gaat uw kind buiten lopen, dan is dit wel noodzakelijk.

De ontwikkeling van de kindervoet: 2 tot 6 jaar

In deze fase ontwikkelen de voeten van uw kind zich continu. Om ervoor te zorgen dat de voeten van uw kind niet belemmerd worden in de groei, is het belangrijk om de sok- en schoenmaat van uw kind maandelijks te controleren. Zijn de voeten een maat gegroeid, dan heeft u weer nieuwe schoenen nodig. In deze ontwikkelingsfase kunnen er problemen ontstaan. Denk hierbij aan scheefstand van de voeten of benen, lengteverschil in de voeten en/of benen, het ontstaan van X- of O-benen. Merkt u dat het ene been van uw kind meer naar binnen staat of de ene voet platter is dan de andere? Dan wordt dit als afwijkend gezien door professionals. Hoe sneller u het voetenprobleem van uw kind opmerkt en hier iets aan doet, hoe gemakkelijker en beter het probleem opgelost kan worden.

De ontwikkeling van de kindervoet: 6 tot 8 jaar

In de leeftijd van 6 tot 8 jaar lossen veel voetproblemen vanzelf op. Er ontstaat een normale stand van de voeten en benen, die recht horen te staan. Twijfelt u? Neem dan contact op met uw huisarts. Dit is zeker aan te raden als uw kind vaak struikelt, niet lang wil lopen, een afwijkende of kromme stand van de tenen heeft, pijn heeft tijdens het sporten of vermoeidheid ervaart in de voeten of benen. Indien nodig wordt uw kind doorverwezen naar een podoloog.

Hoe sneller de problemen aangepakt worden, hoe gemakkelijker de behandeling wordt en hoe sneller uw kind van de vervelende pijnklachten af is.

Lees meer over het kindtotaalplan

Wilt u op de hoogte blijven schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief?

Ongeldige invoer
Back to top button